Milk Stout (Lakta Stout) estas tre agrabla stilo venanta de Britio. Ĝia nomo venas de laktozo (lakta sukero), kiun oni aldonas al ĝi. Laktozo ne estas fermentata fare de gistoj kaj ne ŝanĝiĝas en alkoholon. Ĝi restas en la biero kiel sukero kaj tiel donas al ĝi dolĉecon kaj specifan kremecan aromon. Foje sur etikedoj de tiustilaj bieroj aperadis lakto aŭ similaj produktoj. Tiel estis interalie en klasikaĵo – Mackeson’s. Post la Dua Mondmilito ĉi tiu biero estis opiniata kiel tre valora por patrinoj mamnutrantaj siajn bebojn. Poste la nomo Milk Stout estis malpermesita en Britio por ne sugesti ke biero estas saniga, do anstataŭe ĝi estas tie nomata Sweet Stout (Dolĉa Stout).
En hejma bierfarejo en Oława tiustilan bieron preparis Jakub Murlikiewicz kaj Bartek Lachowski-Koniecpolski (siatempe mi jam recenzis ilian tritikan bieron). En ĝia aromo ĉefrolas brulitaj grenoj, ĉeestas ankaŭ kremeca amra ĉokolado kaj iometa karamelo. Gusto ripetas la aromon, estas acid-dolĉa kun apenaŭa amareco nur en la fino. La biero estas tre agrabla en trinkado – glata kaj kremeca, malgraŭ ke gasenhavo en ĝi estas relative alta (por tiu stilo). Aspekte ĝi prezentiĝas bele – estas nigra, malhelbruna ĉe randoj kun alta, sed nelongrestanta ŝaŭmo. Trinki la bieron estis tre plezure. Mi jam antaŭĝojas martan viziton en Vroclavo dum kiu mi espereble povos gustumi iliajn sekvajn bierojn.
Nomo | – |
---|---|
Stilo | Milk Stout / Sweet Stout |
Lando | Pollando |
Bierfarejo | Jakub Murlikiewicz kaj Bartek Lachowski-Koniecpolski |
Alkoholenhavo | mankas informo |
Ekstrakto | mankas informo |
Temperaturo de servado | 10 – 13° |
Uzitaj maltoj | pale ale, tritika, karamela hela, avenflokoj, koloriga, brulita horodeo |
Uzitaj lupoloj | Marynka, Lubelski |
Uzitaj gistoj | Safale S-04 |
Aldonaĵoj | laktozo |
IBU | mankas informo |
Ĉu plaĉas al vi, kiel mi blogas pri bieroj? Aĉetu bieron por mi! :)